Θυρεοειδής και καρδιά

December 4, 2023 by

karamixalakis

Ο θυρεοειδής αδένας βρίσκεται στη βάση του λαιμού, σε σχήμα πεταλούδας και απελευθερώνει ορμόνες που επηρεάζουν κάθε όργανο του οργανισμού όπως και την καρδιά. Οι θυρεοειδικές ορμόνες επηρεάζουν τη δύναμη και την ταχύτητα του καρδιακού παλμού, την αρτηριακή πίεση καθώς και τα επίπεδα χοληστερόλης. Ως αποτέλεσμα, δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα που μοιάζουν με καρδιακές παθήσεις ή να επιδεινώνουν υπάρχουσα καρδιακή νόσο.

Υπολογίζεται ότι το 6% του πληθυσμού πάσχει από νόσημα του θυρεοειδή. Το μεγαλύτερο ποσοστό (γύρω στο 80%) έχει υπολειτουργικό θυρεοειδή ή υποθυρεοειδισμό. Όταν τα επίπεδα του θυρεοειδούς μειώνονται, όλα τα συστήματα στο σώμα επιβαρύνονται, προκαλώντας μια σειρά συμπτωμάτων που περιλαμβάνουν κόπωση, αύξηση βάρους, δυσανεξία στο κρύο, δυσκοιλιότητα και ξηρό δέρμα.

Υποθυρεοειδισμός και συσχέτιση με καρδιά

Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να επηρεάσει την καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα με διάφορους τρόπους. Η ανεπαρκής ορμόνη του θυρεοειδούς επιβραδύνει τον καρδιακό ρυθμό, κάνει τις αρτηρίες ανελαστικές, αυξάνει την αρτηριακή πίεση όπως και τα επίπεδα χοληστερόλης. Ένα άλλο μη καρδιακό σύμπτωμα – μυϊκοί πόνοι – μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε άτομα με υποθυρεοειδισμό.

Υπερθυρεοειδισμός και συσχέτιση με καρδιά

Το αντίστροφο πρόβλημα, ο υπερθυρεοειδισμός ή η υπερβολική έκκριση ορμόνης του θυρεοειδούς, είναι λιγότερο συχνό, επηρεάζοντας το 1% του πληθυσμού. Όμως και ο υπερθυρεοειδισμός εμφανίζει καρδιακές επιπλοκές.

Τα κλασικά συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού περιλαμβάνουν αϋπνία, δυσανεξία στη θερμότητα, υπερβολική εφίδρωση, απώλεια βάρους, έντονη πείνα και διαταραχές κενώσεων. Η υπερέκκριση θυρεοειδικής ορμόνης διεγείρει την καρδιά να χτυπά εντονότερα και ταχύτερα και μπορεί να προκαλέσει αρρυθμίες. Η πιο συχνή αρρυθμία που προκαλεί είναι η κολπική μαρμαρυγή, ένας ακανόνιστος ρυθμός που ξεκινάει από διαταραχή του ηλεκτρικού ερεθίσματος στον αριστερό κόλπο της καρδιάς. Το κύριο σύμπτωμα είναι αίσθημα παλμών, που μοιάζει με φτερούγισμα στο στήθος και ταχυκαρδία. Τα άτομα με υπερθυρεοειδισμό μπορεί επίσης να εμφανίσουν υψηλή αρτηριακή πίεση. Σε ένα άτομο με ήδη υπάρχουσα καρδιακή νόσο που έχει δύσκαμπτες κ

αρδιακές αρτηρίες, ο συνδυασμός ταχυκαρδίας και αυξημένης αρτηριακής πίεσης μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στο στήθος-στηθάγχη ή δύσπνοια.

Ποιος εμφανίζει αυξημένο κίνδυνο για νοσήματα θυρεοειδούς;

Άτομα με οικογενειακό ιστορικό. Τα άτομα των οποίων οι συγγενείς πρώτου βαθμού (γονείς ή αδέλφια) έχουν υπο- ή υπερλειτουργικό θυρεοειδή αδένα αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν αντίστοιχο πρόβλημα.

Οι γυναίκες. Είναι πέντε έως οκτώ φορές πιο πιθανό να έχουν προβλήματα θυρεοειδούς από τους άνδρες.

Ηλικιωμένοι. Ο επιπολασμός του υποθυρεοειδισμού αυξάνεται με την ηλικία, ειδικά μετά την ηλικία των 60 ετών.

Άτομα με ιστορικό υγείας. Τα νοσήματα του θυρεοειδούς είναι πιο συχνά μεταξύ ατόμων με ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό συγκεκριμένων παθήσεων, όπως διαβήτης τύπου 1, νόσος του Addison, λεύκη, κακοήθης αναιμία, ρευματοειδής αρθρίτιδα, θεραπείες ακτινοβολίας στο κεφάλι και το λαιμό. Επίσης διάφορα φάρμακα όπως η αμιωδαρόνη (angoron) και η χρόνια λήψη κορτιζόνης μπορεί να προκαλέσουν θυρεοειδική δυσλειτουργία.

Τελευταία Άρθρα