Η ζωή μετά τον βηματοδότη
Εάν εμφανίζετε διαταραχές του καρδιακού ρυθμού, ο ιατρός σας μπορεί να έχει συστήσει έναν βηματοδότη για τη ρύθμιση του καρδιακού Περισσότερα
Ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας ονομάζεται η παλινδρόμηση αίματος από την αριστερή κοιλία στον αριστερό κόλπο της καρδιάς, λόγω της μη σωστής σύγκλεισης των γλωχίνων της μιτροειδούς βαλβίδας. Ανάλογα με την αιτιολογία της πάθησης, η ανεπάρκεια της μιτροειδούς χωρίζεται σε 2 κατηγορίες την πρωτοπαθή και την δευτεροπαθή ανεπάρκεια μιτροειδούς.
Η πρωτοπαθής (ή εκφυλιστική) ανεπάρκεια μιτροειδούς (MR) εμφανίζεται λόγω της πρωτογενούς δυσλειτουργείας των γλωχίνων της μιτροειδούς βαλβίδας (MV) ή των τενόντειων χορδών. Αν και η ρευματική καρδιοπάθεια και άλλες φλεγμονώδεις παθήσεις μπορεί να προκαλέσουν πρωτοπαθή ανεπάρκεια μιτροειδούς, η πιο κοινή υποκείμενη αιτία της στις ανεπτυγμένες χώρες είναι η πρόπτωση της μιτροειδούς βαλβίδας ή ρήξη χορδής με αποτέλεσμα την «κυμματίζουσα» κίνηση της γλωχίνας τύπου II σύμφωνα με την ταξινόμηση του Carpentier. Η πρόπτωση της μιτροειδούς βαλβίδας είναι η πιο κοινή οργανική παθολογία της μιτροειδούς βαλβίδας και εντοπίζεται σε περίπου 2,5% των ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες , με προοδευτική δυσλειτουργία της αριστερής κοιλίας και απότοκη συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, με τις προχωρημένες περιπτώσεις να έχουν ποσοστά θνησιμότητας έως και 34% ετησίως.
Η δευτεροπαθής ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας οφείλεται στην διάταση του μιτροειδικού δακτυλίου που μπορεί να συμβεί λόγω ισχαιμικής ή διατατικής μυοκαρδιοπάθειας.
Στη μιτροειδική ανεπάρκεια, η σοβαρή παλινδρόμηση του αίματος μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη οξυγονωμένου αίματος στο σώμα, το οποίο μπορεί να εκδηλωθεί σαν κόπωση, ανώμαλος καρδιακός παλμός, αίσθημα πλήρωσης και δυσκολία στην αναπνοή. Αυτά τα συμπτώματα μπορούν να αυξηθούν με την πάροδο του χρόνου. Αν μείνει χωρίς θεραπεία η ανεπάρκεια της βαλβίδας οδηγεί σε συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια ή ακόμα και στο θάνατο.
Η αντιμετώπιση της ανεπάρκειας της μιτροειδούς βαλβίδας είναι ως επί το πλείστον χειρουργική με επιδιόρθωση είτε αντικατάσταση της μιτροειδικής βαλβίδας. Περίπου οι μισοί από όλους τους ασθενείς με συμπτωματική σοβαρή ανεπάρκεια μιτροειδούς δεν υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση λόγω του αυξημένου εγχειρητικού κινδύνου, ο οποίος μπορεί να προέρχεται από προχωρημένη ηλικία, συννοσηρότητες ή επηρεασμένη λειτουργία της αριστερής κοιλίας της καρδιάς.
Οι κατευθυντήριες οδηγίες της Αμερικανικής και Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας σημειώνουν ότι η επιδιόρθωση της μιτροειδούς προτιμάται από την αντικατάσταση για ασθενείς με πρωτοπαθή ανεπάρκεια μιτροειδούς (χωρίς ρευματικές ή φλεγμονώδεις νόσους) όταν αναμένεται μια ανθεκτική αποκατάσταση (κατηγορία I, επίπεδο αποδεικτικών στοιχείων Β). Τα κλινικά οφέλη και τα οφέλη επιβίωσης της επισκευής μιτροειδούς βαλβίδας έναντι της αντικατάστασης έχουν τεκμηριωθεί εδώ και χρόνια. Στην περίπτωση της δευτεροπαθούς ανεπάρκειας μιτροειδούς βαλβίδας, αρχικά συνιστάται χορήγηση κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής, εμφύτευση αμφικοιλιακού βηματοδότη σε περιπτώσεις καρδιακού δυσσύγχρονισμού και τέλος διακαθετηριακή σύγκλειση με κλιπ, εφόσον τα συμπτώματα παραμένουν.
Διακαθετηριακή επιδιόρθωση από άκρη σε άκρη (TEER) με Mitral clip, επιτυγχάνεται με την τοποθέτηση ενός clip που προσδένει και συγκρατεί τη πρόσθια και οπίσθια της μιτροειδούς βαλβίδας, μειώνοντας ή εξαλείφοντας έτσι την ανεπάρκεια μιτροειδούς στη θέση της πρόπτωσης ή των ανεπαρκών γλωχίνων.
Εάν εμφανίζετε διαταραχές του καρδιακού ρυθμού, ο ιατρός σας μπορεί να έχει συστήσει έναν βηματοδότη για τη ρύθμιση του καρδιακού Περισσότερα
Η κολπική μαρμαρυγή (Κ.Μ.) είναι η πιο συχνή ταχυ-αρρυθμία. Υπολογίζεται ότι εμφανίζεται στο 1-2% του πληθυσμού. Στατιστικά, αυξάνεται περισσότερο από Περισσότερα
Η κολπική μαρμαρυγή και η καρδιακή ανεπάρκεια συχνά συνυπάρχουν. Υπολογίζεται ότι περίπου το 30% των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια θα Περισσότερα