Η ζωή μετά τον βηματοδότη
Εάν εμφανίζετε διαταραχές του καρδιακού ρυθμού, ο ιατρός σας μπορεί να έχει συστήσει έναν βηματοδότη για τη ρύθμιση του καρδιακού Περισσότερα
Με τον όρο συγκοπή (ή συγκοπτική κρίση ή συγκοπτικό επεισόδιο) εννοούμε την αιφνίδια και προσωρινή απώλεια της συνείδησης και του ορθοστατικού τόνου, ενώ η επαναφορά (ανάνηψη) του ασθενούς από το επεισόδιο γίνεται αυτόματα, χωρίς κάποια θεραπευτική παρέμβαση.
Η συγκοπή ως σύμπτωμα είναι υπεύθυνη για το 3% των επισκέψεων στα τμήματα επειγόντων περιστατικών. Συμβαίνει αρκετά συχνά σε νεαρούς υγιείς ενήλικες, αλλά αποτελεί συχνό και υποτροπιάζον σύμβαμα και στους ηλικιωμένους. Συγκεκριμένα, η ετήσια επίπτωση συγκοπτικών επεισοδίων στα ηλικιωμένα άτομα είναι περίπου 6%, ενώ νεαρά άτομα αναφέρουν αντίστοιχα επεισόδια σε ποσοστό έως και 40%.
Η συγκοπή οφείλεται σε μείωση της αιματικής ροής στο δικτυωτό σχηματισμό του εγκεφάλου, που εντοπίζεται στο στέλεχος του εγκεφάλου και δεν πρέπει να συγχέεται με άλλα αίτια απώλειας συνείδησης όπως το κώμα (σηπτικό, υποογκαιμικό) και άλλα νευρολογικά ή ψυχιατρικά αίτια που δεν χαρακτηρίζονται από αιφνίδια εμφάνιση και αυτόματη επαναφορά.
Αίτια συγκοπής
Τα αίτια εμφάνισης συγκοπής είναι πολλά και μπορούν να καταταχθούν σε δύο κατηγορίες: τα καρδιαγγειακά και μη καρδιαγγειακά αίτια.
Τα καρδιαγγειακά αίτια διακρίνονται :
Η μη καρδιακής αιτιολογίας συγκοπή μπορεί να οφείλεται σε παροδικό ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, κρίσεις ιλίγγου, ψυχωσική συνδρομή, ημικρανίες και επιληπτικά επεισόδια.
Διαγνωστικά μέσα
Εξέχουσα θέση στην διάγνωση και επομένως στην αντιμετώπιση ενός συγκοπτικού επεισοδίου έχουν η σωστή λήψη ιστορικού του ασθενούς και η κλινική εξέταση. Αυτά θα κατευθύνουν τον ιατρό για να προχωρήσει σε επιπλέον διαγνωστικό έλεγχο. Ανάλογα με το ιστορικό τους οι ασθενείς εντάσσονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: σε αυτούς με οργανική (δομική) καρδιοπάθεια και σε αυτούς χωρίς υποκείμενη καρδιακή νόσο. Οι ασθενείς της πρώτης κατηγορίας χρήζουν ιδιαίτερης παρακολούθησης και σχεδόν ποτέ σε αυτούς ένα τέτοιο επεισόδιο δεν είναι αθώο.
Τα διαγνωστικά μέσα που έχουμε στη διάθεση μας είναι τα εξής:
Αντιμετώπιση
Η αντιμετώπιση της συγκοπής περιλαμβάνει την ενημέρωση και εκπαίδευση του ασθενούς, τη χορήγηση φαρμάκων και την εμφύτευση βηματοδοτών και καρδιομετατροπέων-απινιδιστών. Οι ασθενείς πρέπει να ενημερώνονται πώς να αποφεύγουν πιθανούς εκλυτικούς παράγοντες και να διδάσκονται ειδικούς χειρισμούς, που προλαμβάνουν τέτοια δυνητικά επικίνδυνα επεισόδια. Παράγοντες ικανοί να προκαλέσουν συγκοπή είναι η παρατεταμένη ορθοστασία, η υψηλή θερμοκρασία, τα βαριά γεύματα, η έντονη νηστεία, η έλλειψη ύπνου, η κατανάλωση αλκοόλ και η αφυδάτωση. Οι οδηγίες προς τους ασθενείς θα πρέπει να περιλαμβάνουν τη λήψη ύπτιας θέσης κάθε φορά που εμφανίζονται τα πρόδρομα συμπτώματα και την αποφυγή δραστηριοτήτων που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρό τραυματισμό.
Τέλος, φαρμακευτική αγωγή αλλά και εμφυτεύσιμες συσκευές θα πρέπει να χορηγούνται στους ασθενείς με υποτροπιάζοντα συγκοπτικά επεισόδια, τα οποία δεν αντιμετωπίστηκαν με τα μη φαρμακευτικά μέτρα και σε ασθενείς με δομική νόσο της καρδιάς που έχουν κατάλληλη ένδειξη.
Εάν εμφανίζετε διαταραχές του καρδιακού ρυθμού, ο ιατρός σας μπορεί να έχει συστήσει έναν βηματοδότη για τη ρύθμιση του καρδιακού Περισσότερα
Η κολπική μαρμαρυγή (Κ.Μ.) είναι η πιο συχνή ταχυ-αρρυθμία. Υπολογίζεται ότι εμφανίζεται στο 1-2% του πληθυσμού. Στατιστικά, αυξάνεται περισσότερο από Περισσότερα
Η κολπική μαρμαρυγή και η καρδιακή ανεπάρκεια συχνά συνυπάρχουν. Υπολογίζεται ότι περίπου το 30% των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια θα Περισσότερα