Η ζωή μετά τον βηματοδότη
Εάν εμφανίζετε διαταραχές του καρδιακού ρυθμού, ο ιατρός σας μπορεί να έχει συστήσει έναν βηματοδότη για τη ρύθμιση του καρδιακού Περισσότερα
Η στεφανιαία νόσος είναι μια συχνή καρδιακή πάθηση. Τα στεφανιαία αγγεία είναι υπεύθυνα για την αιμάτωση του καρδιακού μυός και τον εφοδιάζουν με οξυγόνο και διατροφικά συστατικά. Η εναπόθεση χοληστερίνης που δημιουργεί αθηρωματικές πλάκες στα στεφανιαία αγγεία είναι η αιτία της στεφανιαίας νόσου.
Σημεία και συμπτώματα στεφανιαίας νόσου δημιουργούνται όταν οι στενώσεις που προκαλούνται από την χοληστερίνη στα στεφανιαία αγγεία δημιουργούν δυσκολία στην αιμάτωση του καρδιακού μυός με συνέπεια να μην εφοδιάζεται η καρδιά με το απαραίτητο αίμα. Πλήρης απόφραξη της στεφανιαίας ροής μπορεί να δημιουργήσει καρδιακή προσβολή, όπως στο έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Η στεφανιαία νόσος συχνά συμβαίνει με την πάροδο δεκαετιών. Μπορεί να μην εμφανιστούν συμπτώματα μέχρι μια σημαντική στένωση να δημιουργήσει πρόβλημα ή καρδιακή προσβολή.
Τα συμπτώματα μπορεί να μην παρατηρηθούν κατά τα πρώτα στάδια της στεφανιαίας νόσου ή μπορεί να εμφανιστούν μόνο κατά την έντονη κόπωση. Καθώς η στένωση στις στεφανιαίες αρτηρίες εξελίσσεται και λιγότερο αίμα εφοδιάζει τον καρδιακό μυ τόσο πιο έντονα γίνονται και τα συμπτώματα. Τα συμπτώματα είναι τα εξής:
Η αυξημένη χοληστερίνη στο αίμα εναποτίθεται στον αυλό των στεφανιαίων αρτηριών με συνέπεια να δημιουργείται στένωση εντός της ροής του αίματος. Εκτός από την αυξημένη χοληστερίνη, ζημιά στα στεφανιαία αγγεία μπορεί να δημιουργηθεί από:
Ένας υγιής τρόπος ζωής μπορεί να διατηρήσει τις αρτηρίες υγιείς και να καθυστερήσει την εμφάνιση της στεφανίας νόσου. Τα μέτρα που προτείνονται είναι τα εξής:
Η αντιμετώπιση της στεφανιαίας νόσου απαιτεί ολιστική προσέγγιση του ασθενούς με κατάλληλες οδηγίες για έναν υγιή τρόπο ζωής, φαρμακευτική αγωγή για ρύθμιση της χοληστερίνης. της υπέρτασης και του διαβήτη εφ’όσον υπάρχουνε. Σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί καρδιακός καθετηριασμός (στεφανιογραφία) για την επεμβατική αντιμετώπιση των βλαβών που έχουν δημιουργηθεί στις στεφανιαίες αρτηρίες.
Εάν εμφανίζετε διαταραχές του καρδιακού ρυθμού, ο ιατρός σας μπορεί να έχει συστήσει έναν βηματοδότη για τη ρύθμιση του καρδιακού Περισσότερα
Η κολπική μαρμαρυγή (Κ.Μ.) είναι η πιο συχνή ταχυ-αρρυθμία. Υπολογίζεται ότι εμφανίζεται στο 1-2% του πληθυσμού. Στατιστικά, αυξάνεται περισσότερο από Περισσότερα
Η κολπική μαρμαρυγή και η καρδιακή ανεπάρκεια συχνά συνυπάρχουν. Υπολογίζεται ότι περίπου το 30% των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια θα Περισσότερα