Η ζωή μετά τον βηματοδότη
Εάν εμφανίζετε διαταραχές του καρδιακού ρυθμού, ο ιατρός σας μπορεί να έχει συστήσει έναν βηματοδότη για τη ρύθμιση του καρδιακού Περισσότερα
February 2, 2024 by
karamixalakis
Η κολπική μαρμαρυγή και η καρδιακή ανεπάρκεια συχνά συνυπάρχουν. Υπολογίζεται ότι περίπου το 30% των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια θα αναπτύξουν κάποια στιγμή κολπική μαρμαρυγή. Παράλληλα, οι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή έχουν πενταπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακή ανεπάρκεια. Δρώντας ως ένας φαύλος κύκλος παθήσεων, η μία κατάσταση επιδεινώνει την πρόγνωση της άλλης. Οι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή που αναπτύσσουν καρδιακή ανεπάρκεια έχουν τριπλάσιο κίνδυνο θανάτου, ενώ σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, ο κίνδυνος θανάτου είναι διπλάσιος όταν συνυπάρχει κολπική μαρμαρυγή. Σήμερα, πληθώρα κλινικών δεδομένων καθιστά εμφανές το γεγονός ότι η διατήρηση ενός φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού επιτυγχάνεται τόσο μέσω φαρμακευτικής αγωγής, όσο και επεμβατικής θεραπείας. Η θεραπεία με κατάλυση της κολπικής μαρμαρυγής αποτελεί μια από τις πιο αποτελεσματικές διαδικασίες αντιμετώπισης αυτής της πάθησης.
Ως κατάλυση κολπικής μαρμαρυγής ορίζεται η ελάχιστα επεμβατική θεραπεία, η οποία πραγματοποιείται με σκοπό την επίτευξη ενός φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού. Η κατάλυση με καθετήρα αποτελεί την πιο αποτελεσματική θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής, προσφέροντας εξαιρετική βελτίωση της καρδιακής συχνότητας.
Τυχαιοποιημένες δοκιμές μεσαίου μεγέθους έχουν εξάγει μικτά συμπεράσματα σχετικά με το όφελος της κατάλυσης σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια. Συνήθως τα αποτελέσματα να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την επιλογή και τα χαρακτηριστικά των ασθενών. Επομένως, υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με το ποιοι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια πρέπει να παραπέμπονται για κατάλυση. Οι κατευθυντήριες οδηγίες της ESC συνιστούν την επέμβαση για την αναστροφή της δυσλειτουργίας της αριστερής κοιλίας σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή, όταν υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες μυοκαρδιοπάθειας που προκαλείται από ταχυκαρδία. Επιπλέον, η κατάλυση με καθετήρα θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη σε επιλεγμένους ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή και καρδιακή ανεπάρκεια, καθώς και μειωμένο κλάσμα εξώθησης. Η διαδικασία αυτή προτιμάται για τη βελτίωση της επιβίωσης και τη μείωση της νοσηλείας από καρδιακή ανεπάρκεια.
Η επέμβαση κατάλυσης δεν απαιτεί ιδιαίτερη προετοιμασία από τον ασθενή. Υπάρχουν, ωστόσο, μερικά σημεία τα οποία χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής από τον ενδιαφερόμενο. Αρχικά, ο ασθενής δεν πρέπει να σταματήσει την αγωγή με αντιπηκτικά φάρμακα, ή και αντιαρρυθμικά φάρμακα, λόγω της επέμβασης. Όπως είναι φυσιολογικό σε κάθε χειρουργική διαδικασία, ο ασθενής οφείλει να είναι νηστικός από το ίδιο πρωί.
Η διαδικασία κατάλυσης της κολπικής μαρμαρυγής είναι απλή, αλλά ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Πραγματοποιείται υπό καταστολή, με γνώμονα την άνεση του ασθενούς. Αρχικά, γίνεται παρακέντηση της δεξιάς μηριαίας φλέβας για την εισαγωγή καθετήρων. Στη συνέχεια, ακολουθεί η εισαγωγή ενός μακρού θηκαρίου με βελόνα, το οποίο θα φτάσει έως τον δεξιό κόλπο της καρδιάς. Με τη βοήθεια αυτού του συστήματος, ο ιατρός θα κάνει παρακέντηση του ωοειδούς τρήματος, δηλαδή της λεπτής μεμβράνης ανάμεσα στους δύο κόλπους. Τέλος, η επέμβαση τελειώνει με την προώθηση των ειδικών καθετήρων στον αριστερό κόλπο, για τη διενέργεια της κατάλυσης.
Στατιστικά, η κατάλυση κολπικής μαρμαρυγής αποτελεί μια ιδιαίτερα ασφαλή διαδικασία. Το ποσοστό εμφάνισης παρενεργειών δεν ξεπερνά το 1%. Ωστόσο, αυτές οι περιπτώσεις πρέπει να ληφθούν υπόψη. Οι επιπλοκές της επέμβασης είναι σπάνιες, και περιλαμβάνουν αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, αιματώματα στα σημεία παρακεντήσεων ή επιπωματισμό καρδιάς.
Η βαθμολογία της Αμβέρσας αναπτύχθηκε για να προβλέψει την ανταπόκριση στην κατάλυση σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, οι οποίοι παρουσιάζουν μειωμένο κλάσμα εξώθησης αριστερής κοιλίας (ΚΕΑΚ κάτω από 50%). Βασίζεται σε τέσσερις παραμέτρους: διάρκεια QRS πάνω από 120 ms (2 βαθμοί), γνωστή αιτιολογία (2 βαθμοί), παροξυσμική κολπική μαρμαρυγή (1 βαθμός) και σοβαρή κολπική διάταση (1 βαθμός). Οι συνολικές βαθμολογίες κυμαίνονται από 0 έως 6, με το 0 να υποδηλώνει μεγαλύτερη πιθανότητα ανταπόκρισης και βελτίωσης του ΚΕΑΚ.
Μία πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη, η Castle Htx, ανέδειξε αρκετά αισιόδοξα αποτελέσματα σε σχέση με την κατάλυση. Απέδειξε ότι, σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή και καρδιακή ανεπάρκεια τελικού σταδίου, ο συνδυασμός κατάλυσης με καθετήρα και φαρμακευτικής θεραπείας με κατευθυντήριες γραμμές συσχετίστηκε με χαμηλότερη πιθανότητα θανάτου από οποιαδήποτε αιτία. Παράλληλα, μειώθηκαν δραστικά τα περιστατικά εμφύτευσης συσκευής υποστήριξης αριστερής κοιλίας ή επείγουσα μεταμόσχευση καρδιάς, συγκριτικά με φαρμακευτική αγωγή.
Αυτό ήρθε να ανατρέψει προηγούμενες αντιλήψεις και να θέσει νέα δεδομένα. Φαίνεται ότι, αυτοί που ευνοούνται περισσότερο από την κατάλυση κολπικής μαρμαρυγής είναι άτομα βαρέως πάσχοντα, τα οποία οι καρδιολόγοι δίσταζαν να εισάγουν στο αρρυθμιολογικό εργαστήριο παλαιότερα.
Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τον ειδικό Καρδιολόγο Δρ. Νικόλαο Καραμιχαλάκη.
Εάν εμφανίζετε διαταραχές του καρδιακού ρυθμού, ο ιατρός σας μπορεί να έχει συστήσει έναν βηματοδότη για τη ρύθμιση του καρδιακού Περισσότερα
Η κολπική μαρμαρυγή (Κ.Μ.) είναι η πιο συχνή ταχυ-αρρυθμία. Υπολογίζεται ότι εμφανίζεται στο 1-2% του πληθυσμού. Στατιστικά, αυξάνεται περισσότερο από Περισσότερα
Η κολπική μαρμαρυγή και η καρδιακή ανεπάρκεια συχνά συνυπάρχουν. Υπολογίζεται ότι περίπου το 30% των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια θα Περισσότερα