Η ζωή μετά τον βηματοδότη

July 5, 2024 by

karamixalakis

Εάν εμφανίζετε διαταραχές του καρδιακού ρυθμού, ο ιατρός σας μπορεί να έχει συστήσει έναν βηματοδότη για τη ρύθμιση του καρδιακού σας παλμού. Ο βηματοδότης είναι μια μικρή εμφυτεύσιμη καρδιακή συσκευή που αποτελεί θεραπεία για τις συμπτωματικές βραδυκαρδίες. Τα φάρμακα συνεργάζονται με τον βηματοδότη σας για να βοηθήσουν στη ρύθμιση του καρδιακού σας παλμού, οπότε είναι καλό να κρατάτε αρχεία για τα φάρμακα που παίρνετε και πότε τα παίρνετε.

Αμέσως μετά την εμφύτευση του βηματοδότη.

Η εμφύτευση βηματοδότη πραγματοποιείται στο αρρυθμιολογικό εργαστήριο από εξειδικευμένο προσωπικό. Η επέμβαση πραγματοποιείται συνήθως με τοπική αναισθησία ή με ήπια μέθη και διαρκεί 1-2 ώρες. Απαιτεί ακινητοποίηση του ασθενούς για 6-8 ώρες και παραμονή για 1 βράδυ στο νοσοκομείο. Πριν φύγετε από το νοσοκομείο, η ιατρική ομάδα θα σας μιλήσει για προβλήματα που πρέπει να προσέξετε και πράγματα που πρέπει να αποφύγετε. Θα λάβετε επίσης μια κάρτα με πληροφορίες σχετικά με τον βηματοδότη σας, πότε τοποθετήθηκε, τις ρυθμίσεις του, τον εμφυτευτή ιατρό σας και το νοσοκομείο. Θα πρέπει να έχετε πάντα μαζί σας αυτήν την κάρτα. Βεβαιωθείτε ότι κατανοείτε τον προγραμματισμένο χαμηλότερο και ανώτερο καρδιακό ρυθμό του βηματοδότη σας.

Για δύο έως τρεις εβδομάδες:

  • Αποφύγετε την άρση βαρών (πάνω από 10 κιλά), το σπρώξιμο, το τράβηγμα ή το στρίψιμο.
  • Αποφύγετε την πρόκληση πίεσης στο σημείο που εμφυτεύτηκε ο βηματοδότης σας.
  • Μην φοράτε ρούχα που θα τρίβονται στην τομή σας.
  • Οι γυναίκες μπορεί να θέλουν να φορέσουν ένα μικρό επίθεμα πάνω από την τομή για να το προστατέψουν από το λουρί του σουτιέν τους.
  • Επίσης, μην σηκώνετε το χέρι στο πλάι του βηματοδότη πάνω από τον ώμο σας για 6  περίπου εβδομάδες.

Μετά το μήνα:

Λίγο μετά την επέμβαση, μπορεί να μην σκέφτεστε σχεδόν καθόλου τον βηματοδότη σας καθώς προχωράτε τη ζωή σας. Απλώς φροντίστε να ακολουθείτε τις συστάσεις του γιατρού σας σχετικά με τις καθημερινές δραστηριότητες.

Να είστε σωματικά δραστήριοι. Προσπαθήστε να κάνετε αυτό που σας αρέσει – ή αυτό που νιώθετε – κάθε μέρα. Κάντε έναν σύντομο περίπατο ή απλώς μετακινήστε τα χέρια και τα πόδια σας για να βοηθήσετε την κυκλοφορία του αίματος.

Μην το παρακάνετε. Σταματήστε πριν κουραστείτε. Η σωστή ποσότητα δραστηριότητας θα πρέπει να σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα, όχι χειρότερα.

Μη διστάσετε να κάνετε μπάνιο και ντους μετά από 10 ημέρες. Ο βηματοδότης σας προστατεύεται πλήρως από την επαφή με το νερό.

Τα ταξίδια με αυτοκίνητο, τρένο ή αεροπλάνο δεν πρέπει να αποτελούν κίνδυνο.

Μείνετε μακριά από μαγνήτες και ισχυρά ηλεκτρικά πεδία.

Ενημερώστε τους άλλους γιατρούς, οδοντιάτρους, νοσηλευτές, ιατρικούς τεχνικούς και άλλους επαγγελματίες υγείας ότι έχετε βηματοδότη.

Ρωτήστε τον ιατρό σας πότε μπορείτε να συνεχίσετε τη σεξουαλική δραστηριότητα.

Θυμηθείτε τον βηματοδότη σας όταν φτάσετε στο αεροδρόμιο ή σε άλλους δημόσιους χώρους με έλεγχο ασφαλείας. Οι ανιχνευτές μετάλλων δεν θα βλάψουν τον βηματοδότη σας, αλλά μπορεί να ανιχνεύσουν το μέταλλο στη συσκευή σας. Στο αεροδρόμιο, ενημερώστε τον πράκτορα TSA ότι έχετε βηματοδότη. Μπορεί να χρειαστεί να υποβληθείτε σε ξεχωριστή διαδικασία ασφαλείας, όπως έλεγχος με ραβδί χειρός.

Φέρετε μαζί σας την κάρτα ταυτότητας του βηματοδότη. Η εμφάνιση του στο προσωπικό σε μέρη με ανιχνευτές μετάλλων ή άλλες συσκευές ελέγχου ασφαλείας μπορεί να σας εξοικονομήσει κάποια ταλαιπωρία.

Έλεγχος της συσκευής σας

Ο βηματοδότης σας θα πρέπει να ελέγχεται περιοδικά για να αξιολογείται η μπαταρία και να διαπιστώνεται πώς λειτουργούν τα ηλεκτρόδια της συσκευής. Φροντίστε να κρατήσετε τα ραντεβού για τον έλεγχο του βηματοδότη. Είναι συνήθως κάθε 6 μήνες ή ένα χρόνο.

Σε τέτοια ραντεβού:

  • Ο ιατρός σας θα ελέγχει τα φάρμακά σας πως λειτουργούν και ότι τα παίρνετε σωστά.
  • Μπορείτε να κάνετε ερωτήσεις και να εκφράσετε τυχόν ανησυχίες που μπορεί να έχετε σχετικά με τη συμβίωση με τον βηματοδότη σας. Βεβαιωθείτε ότι εσείς και ο φροντιστής σας καταλαβαίνετε τι λέει ο γιατρός σας. Είναι καλή ιδέα να κρατάτε σημειώσεις.
  • Ο ιατρός σας θα χρησιμοποιήσει έναν ειδικό αναλυτή για να αποκαλύψει την υπολειπόμενη διάρκεια ζωής της μπαταρίας του βηματοδότη. Οι μπαταρίες βηματοδότη πρέπει να διαρκούν από 6 έως 15 χρόνια. Η διαδικασία αντικατάστασης είναι λιγότερο επίπονη από την αρχική χειρουργική επέμβαση για την εμφύτευση του βηματοδότη. Ο ιατρός σας μπορεί να σας ενημερώσει για τη διαδικασία όταν έρθει η ώρα.

Άλλοι λόγοι ανησυχίας:

Επικοινωνήστε αμέσως με τον ιατρό σας εάν:

  • Δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε.
  • Έχετε πόνο στο στήθος.
  • Αρχίστε να παίρνετε βάρος και τα πόδια ή οι αστραγάλοι σας πρήζονται.
  • Λιποθυμία ή ζαλάδες.
  • Έχετε λόξυγγα που δεν υποχωρεί.

Πάντα να έχετε μαζί σας την ταυτότητα του βηματοδότη.

Σε περίπτωση ατυχήματος, το προσωπικό έκτακτης ανάγκης πρέπει να γνωρίζει ότι έχετε εμφυτεύσει βηματοδότη. Για παράδειγμα, το ιατρικό προσωπικό θα πρέπει να γνωρίζει για τον βηματοδότη σας πριν παραγγείλει διαγνωστικά που περιλαμβάνουν μαγνητική τομογραφία, η οποία είναι μεταξύ των συσκευών που μπορεί να επηρεάσουν τον βηματοδότη σας.

Σκεφτείτε επίσης ένα βραχιόλι ή κολιέ ταυτότητας για πρόσθετη ασφάλεια και ευκολία.

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τον ειδικό Καρδιολόγο Δρ. Νικόλαο Καραμιχαλάκη.

Τελευταία Άρθρα