Η ζωή μετά τον βηματοδότη
Εάν εμφανίζετε διαταραχές του καρδιακού ρυθμού, ο ιατρός σας μπορεί να έχει συστήσει έναν βηματοδότη για τη ρύθμιση του καρδιακού Περισσότερα
Η κολπική μαρμαρυγή είναι μια πλήρης αρρυθμία, η οποία ξεκινάει από τα άνω διαμερίσματα της καρδιάς και συγκεκριμένα από τον αριστερό της κόλπο. Αυτό οδηγεί σε έναν γρήγορο, χαοτικό καρδιακό ρυθμό και προβληματική κίνηση του αίματος από τον κόλπο στην κοιλία της καρδιάς.
Υπάρχουν 3 τύποι κολπικής μαρμαρυγής:
• Παροξυσμική, η οποία διαρκεί λιγότερο από μία εβδομάδα και τερματίζεται χωρίς παρέμβαση.
• Εμμένουσα, η οποία διαρκεί περισσότερο από μία εβδομάδα και χρειάζεται παρέμβαση για να τερματιστεί.
• Χρόνια εμμένουσα, η οποία διατηρεί περισσότερο από ένα χρόνο και είναι δύσκολη στον τερματισμό της.
Συχνή επιπλοκή της συγκεκριμένης παθολογικής κατάστασης είναι η εμφάνιση αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου. Αυτό μπορεί να εμφανιστεί σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή οι οποίοι δεν αποζητούν θεραπεία. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να μάθουμε τα συμπτώματα και να επικοινωνήσουμε με το γιατρό μας για την αντιμετώπιση της.
Η κολπική μαρμαρυγή αποκαλείται ως η νέα επιδημία καρδιαγγειακής πάθησης του 21ου αιώνα. Η κολπική μαρμαρυγή είναι πιο συχνή ανάμεσα σε ηλικιωμένα άτομα αλλά προσβάλλει και νεαρά άτομα. Πάνω από 33 εκατομμύρια άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 55 ετών έχουν διαγνωστεί σε όλη την υφήλιο με κολπική μαρμαρυγή.
Πολλά άτομα με κολπική μαρμαρυγή μπορεί να μην έχουν συμπτώματα και να το ανακαλύπτουν σε τυχαίο έλεγχο με καρδιογράφημα, holter ή smartwatch. H εμφάνιση συμπτωμάτων εξαρτάται από το πόσο γρήγορα χτυπάει η καρδιά επί κολπικής μαρμαρυγής. Τα συμπτώματα αυτά της κολπικής μαρμαρυγής είναι πολυάριθμα, και περιλαμβάνουν:
Η χαοτική κίνηση του αριστερού κόλπου κατά την κολπική μαρμαρυγή δημιουργεί θρόμβους, οι οποίοι μπορούν να μεταφερθούν στη συστηματική κυκλοφορία και να προκαλέσουν θρομβοεμβολικά επεισόδια. Ένα παράδειγμα αυτού είναι το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Στην περίπτωση αυτή τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
Εάν πιστεύετε ότι έχετε εμφανίσει κολπική μαρμαρυγή είναι πολύ σημαντικό να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας. Μπορεί να σας ζητηθεί να ελέγξτε τον καρδιακό σφυγμό στο χέρι σας. Εάν είναι αδύναμος ή ακανόνιστος, μπορεί να είναι σημάδι κολπικής μαρμαρυγής. Μερικές φορές μπορεί να νιώθετε κουρασμένος ή να εμφανίζετε δυσκολία στην αναπνοή. Επειδή τα συμπτώματα αυτά μπορεί να συγχέονται με κάποια άλλη πάθηση, είναι πολύ σημαντικό να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας.
Διαταραχές ή βλάβες στον καρδιακό ιστό και στο ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς μπορεί να προκαλέσουν κολπική μαρμαρυγή. Τέτοιες διαταραχές ενδέχεται να οφείλονται σε στεφανιαία νόσο ή σε αυξημένη αρτηριακή πίεση. Σε ορισμένες περιπτώσεις η κολπική μαρμαρυγή είναι κληρονομική, και άτομα τα οποία διαθέτουν παθόντες στο οικογενειακό τους περιβάλλον είναι πολύ πιθανό να εμφανίσουν αρρυθμία. Άλλα αίτια κολπικής μαρμαρυγής είναι η χρόνια αναπνευστική νόσος, διαταραχές στις καρδιακές βαλβίδες, μυοκαρδίτιδα ή περικαρδίτιδα.
Για να διαγνωστεί η κολπική μαρμαρυγή, ο γιατρός σας θα κάνει αρχικά κάποιες ερωτήσεις. Θα ζητήσει πληροφορίες για το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό σας, καθώς και τα συμπτώματα σας. Στη συνέχεια, ακολουθεί η κλινική εξέταση και η διενέργεια καρδιογραφήματος. Μπορεί να χρειαστεί και τρίπλεξ καρδιάς. Σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να πραγματοποιηθεί καταγραφή του καρδιακού ρυθμού και της αρρυθμίας με holter ρυθμού, ή φορετές συσκευές όπως τα smartwatch.
Οι κύριοι στόχο στην αντιμετώπιση κολπικής μαρμαρυγής περιλαμβάνουν:
Ο έλεγχος της καρδιακής συχνότητας επιτυγχάνεται με φαρμακευτική αγωγή, χορηγώντας βραδυκαρδιακά φάρμακα. Η ανάκτηση και διατήρηση του φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού επιτυγχάνεται είτε με φαρμακευτική αγωγή (αντιαρρυθμικά φάρμακα), είτε με ηλεκτρική ανάταξη, είτε με κατάλυση (ablation) της κολπικής μαρμαρυγής. Η κατάλυση της κολπικής μαρμαρυγής αποτελεί τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο για να ανακτήσει ένας ασθενής τον φυσιολογικό ρυθμό της καρδιάς. Αυτός, ο οποίος ονομάζεται αλλιώς και φλεβοκομβικός ρυθμός, κυμαίνεται από 60 έως και 100 παλμούς ανά λεπτό.
H προστασία από την εμφάνιση εγκεφαλικού επεισοδίου επιτυγχάνεται με τη χορήγηση αντιπηκτικής αγωγής. Γι’ αυτή, λαμβάνονται υπόψη διάφοροι παράγοντες, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται οι εξής:
Εάν πάσχετε από παροξυσμική κολπική μαρμαρυγή, τα συμπτώματα μπορεί να εξαφανιστούν χωρίς περαιτέρω φαρμακευτική αγωγή. Παρ’ όλα αυτά, παροξυσμική κολπική μαρμαρυγή μπορεί να εξελιχθεί σε εμμένουσα και η αντιμετώπισή της να γίνει πιο δύσκολη. Τόσο η εμμένουσα όσο και η μακρά εμμένουσα κολπική μαρμαρυγή απαιτούν αντιμετώπιση, για να αποφευχθούν σοβαρές επιπλοκές. Τέτοιες επιπλοκές περιλαμβάνουν την εμφάνιση καρδιακής ανεπάρκειας ή την ανάγκη εμφύτευσης βηματοδότη, λόγω της φθοράς του ηλεκτρικού συστήματος της καρδιάς. Καθώς η κολπική μαρμαρυγή εξελίσσεται, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Με αυτή την έννοια, η κολπική μαρμαρυγή δεν μπορεί να θεραπευτεί πλήρως, αλλά τα συμπτώματά της μπορούν να ελεγχθούν. Τελικά, ο γιατρός σας μπορεί να σας κατευθύνει για το ποια είναι η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή για το είδος της πάθησης που έχετε εμφανίσει.
Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τον ειδικό Καρδιολόγο Δρ. Νικόλαο Καραμιχαλάκη.
Εάν εμφανίζετε διαταραχές του καρδιακού ρυθμού, ο ιατρός σας μπορεί να έχει συστήσει έναν βηματοδότη για τη ρύθμιση του καρδιακού Περισσότερα
Η κολπική μαρμαρυγή (Κ.Μ.) είναι η πιο συχνή ταχυ-αρρυθμία. Υπολογίζεται ότι εμφανίζεται στο 1-2% του πληθυσμού. Στατιστικά, αυξάνεται περισσότερο από Περισσότερα
Η κολπική μαρμαρυγή και η καρδιακή ανεπάρκεια συχνά συνυπάρχουν. Υπολογίζεται ότι περίπου το 30% των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια θα Περισσότερα