Σύγκλειση Ωτίου Αριστερού Κόλπου

Διαδερμική σύγκλειση του ωτίου του. Αριστερού κόλπου: Η λύση για άτομα με κολπική μαρμαρυγή που δεν μπορούν να πάρουν αντιπηκτικά

Μελέτες έχουν δείξει ότι το 1/3 των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων προκαλούνται από θρόμβο ενδοκαρδιακής προέλευσης και αυτό οφείλεται στην κολπική μαρμαρυγή, η οποία είναι μία από τις συχνότερες καρδιακές ταχυ-αρρυθμίες.

Όταν η καρδιά εμφανίσει κολπική μαρμαρυγή ο αριστερός κόλπος της καρδιάς χάνει την ρυθμική του συστολεί, «μαρμαίρει» , με αποτέλεσμα το αίμα να Λιμνάζει εντός αυτού. Αυτή η ακανόνιστη και  ταχεία συστολή  του αριστερού κόλπου, προδιαθέτει στη δημιουργία θρόμβων, οι οποίοι μεταφέρονται από την καρδιά στα αγγεία και προκαλούν εμβολές σε περιφερικά όργανα. Η πιο δραματική εμβολή εμφανίζεται στον Εγκέφαλο, αποφράσσοντας τις αρτηρίες του, προκαλώντας έτσι αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια. Η πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα της ιατρικής κοινότητας, καθώς οι διαθέσιμες θεραπείες για το εγκεφαλικό επεισόδιο, όταν έχει εγκατασταθεί, είναι περιορισμένες, η αποκατάσταση των ασθενών αυτών είναι απαιτητική και παγκοσμίως τα κέντρα αποκατάστασης είναι ανεπαρκή.

Ξέρουμε ότι ο κίνδυνος για εμφάνιση αγγειακών εγκεφαλικών επεισόδιων αυξάνει με τη παροδο της ηλικίας και με τη παρουσία παραγόντων κινδύνου, όπως είναι η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης και η καρδιακή ανεπάρκεια. Τα τελευταία χρόνια η Ευρωπαϊκή και Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρεία, συνιστά τη χορήγηση αντιπηκτικής από του στόματος αγωγή για την πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή και άνω των 65 ετών ή με κάποιον παράγοντα κινδύνου. Τα φάρμακα αυτά εμποδίζουν τη δημιουργία θρόμβων, μέσω αναστολής παραγόντων της διαδικασίας πήξης του αίματος. Όμως, όπως κάθε φάρμακο, τα αντιπηκτικά, ακόμα και τα νεότερα από του στόματος, εμφανίζουν ανεπιθύμητες ενέργειες  και αλληπιδράσεις με άλλα φάρμακα. Έτσι, ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών με κολπική μαρμαρυγή και ένδειξη για αγωγή δεν λαμβάνουν αντιπηκτικά και  διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια. Το ποσοστό μη θεραπείας. υπολογίζεται στο 30 με 40% των ατόμων που θα έπρεπε να λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή. Οι κυριότερες αιτίες μη λήψης αντιπηκτικών είναι ο αυξημένος κίνδυνος και η εμφάνιση αιμορραγιών, καθώς και η ελλιπής ενημέρωση. Οι σοβαρότερες αιμορραγίες εμφανίζονται στο γαστρεντερικό σύστημα (γαστρορραγία/μέλαινες κενώσεις) και στον εγκέφαλο (ενδοεγκεφαλικές αιμορραγίες). Επίσης, υπάρχουν και άτομα στα οποία η αντιπηκτική αγωγή είναι αναποτελεσματική, καθώς παρά την τακτική λήψη αντιπηκτικής αγωγής, εμφανίζουν εγκεφαλικά επεισόδια.  Στα άτομα αυτά χορηγούμε διπλή αντιπηκτική αγωγή, προσθέτοντας ασπιρίνη ή κλοπιδογρέλη, το οποίο όμως αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για αιμορραγίες.  Τέλος, δε πρέπει να ξεχνάμε πως πολλά από τα αυτά τα άτομα είναι ηλικιωμένα, διατρέχουν κίνδυνο πτώσης και τραυματισμού, ή πολλές φορές ξεχνάνε να λάβουν την αγωγή τους

Πρόσφατα, μία εναλλακτική θεραπεία εφαρμόζεται για την πρόληψη αυτών των εγκεφαλικών επεισοδίων και αυτή είναι η σύγκλειση του ωτίου του αριστερού κόλπου της καρδιάς. Έχει φανεί από υπερηχοκαρδιογραφικές μελέτες, ότι Σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 90% των θρόμβων σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή εντοπίζονται στο ωτίο του αριστερού κόλπου της καρδιάς. Το ωτίο είναι μια «τυφλή» κοιλότητα στο εσωτερικό της καρδιάς, που μοιάζει με αυτί και επί κολπικής μαρμαρυγής οι θρόμβοι που δημιουργούνται συσσωρεύονται σε αυτή τη κοιλότητα. Η σύγκλειση του ωτίου γίνεται διαδερμικά, διακαθετηριακά με εμφύτευση μίας ειδικής συσκευής, η οποία αποκλείει το ωτίο και εμποδίζει τη δημιουργία θρόμβων. Η επέμβαση γίνεται στο αιμοδυναμικό εργαστήριο από επεμβατικούς καρδιολόγους, χωρίς χειρουργική τομή, διαρκεί 1-2 ώρες και ο ασθενής μπορεί να σηκωθεί να περπατήσει την ίδια κιόλας μέρα και εξέρχεται του νοσοκομείου την επόμενη μέρα. Μετά την επέμβαση, τα άτομα αυτά δεν χρειάζεται να παίρνουν πλέον αντιπηκτικά και λαμβάνουν μικρή δόση ασπιρίνης για μερικούς μήνες.

Έτσι, η διαδερμική/διακαθετηριακή σύγκελιση του ωτίου του αριστερού. κόλπου αποτελεί μία εκλεκτική θεραπεία για την πρόληψη των εγκεφαλικών σε άτομα με κολπική μαρμαρυγή, όταν δεν μπορούν να λάβουν αντιπηκτικά ή όταν τα αντιπηκτικά δεν είναι αποτελεσματικά. Η επέμβαση πραγματοποιείται από την ομάδα μας από το 2020, αποτελεσματικά και με ασφάλεια, πάντα με κύριο γνώμονα την βελτίωση της υγείας των ασθενών.

Τελευταία Άρθρα